Bacheloroppgave 2016
Studium: IT-støttet bedriftsutvikling

 

Tittel - norsk: Endringsledelse ved implementering av nytt IKT-system - Etablering og standardisering av nye rutiner
Tittel - engelsk: Change management when implementing an ICT-system - Establishing and standardizing routines

Oppgave nr.:

25

Oppgavestiller:  Trondheim Kommune /Oppvekstkontoret

 

Kontaktperson: Jomar Estenstad

 

Telefon: 41192805

E-postadresse: Jomar.estenstad@trondheim.kommune.no

 

Postadresse: Erling Skakkes gate 14, 7013 Trondheim

Studenter: Maja Stjern Flakne, Mats Bjørnvold Lønnes, Vibeke Nordahl

Veileder ved IIE,NTNU: Jostein Engesmo

 

Sammendrag:

Temaet i denne bacheloroppgaven er hvordan drive endringsledelse ved implementeringen av et nytt IKT-system. Hensikten er å se hvordan man kan sørge for at nye rutiner blir etablert og standardisert, samt om systemet skal tilpasses brukeren eller motsatt. På samme tid vil vi se på hvilken rolle opplæring har, og hvordan den kan gjennomføres. Avhandlingen er basert på et casestudie for en kommune som nylig har satt i gang med implementeringsprossessen av elektronisk meldebok for skoler og barnehager. I tillegg til intervjuer med prosjektledelsen og IKT-ansvarlige på de utvalgte skolene har vi gjennomført observasjoner av bruk og opplæring. Dette danner grunnlaget for våre konklusjoner i denne oppgaven.


Abstract in English:

The theme in this bachelor thesis is how to perform change management in the implementation process of a new ICT-system. The purpose is to see how to ensure that new routines are established and standardized, and whether the system should adapt to the user or vice versa. We will also examine the effect of the user training, and how it can be performed. Our thesis is based on a case study for a municipality that recently launched the implementation process of an electronic report book for schools and kindergartens. We have based our discussion on academic literature, interviews with different parties and observations of use and training of the system. This forms the basis for our conclusions in the thesis.

 

Når ikke annet er avtalt, eier studenter selv den IPR (immaterielle rettigheter) de skaper som en del av studier/studieopphold ved Institutt for informatikk og e-læring (IIE). Alle resultater er åpent tilgjengelig. Opphavsretten reguleres av Åndsverksloven. Avtaler som inngås mellom IIE og studenter skal som minimum sikre instituttet rett til å bruke generert IPR til utdannings- og forskningsformål. Instituttet skal også motta en vurderingskopi av resultatet av arbeidet som benyttes til vurdering. Marker med kryss det som gjelder denne oppgaven:

  X

Normalsituasjonen: Studentene har selv alle rettigheter knyttet til resultatet fra bacheloroppgaven, med de unntak som er beskrevet over.

 

Avvik fra normalsituasjonen: Oppdragsgiveren har rettighetene og kan utnytte produktet kommersielt og videreutvikle produktet/metoden. Instituttet vil ikke utnytte produktet kommersielt, men vil kunne arbeide videre med den grunnlagskompetansen som er vunnet gjennom prosjektet, som beskrevet over.

 

Avvik fra normalsituasjonen: Resultatene fra arbeidet legges ut som OpenSource iht lisens

__________________________________ (Se http://creativecommons.no/lisenser).

 

Avvik fra normalsituasjonen: Programvare utviklet som del av bacheloroppgaven er sperret og kun tilgjengelig etter avtale med oppdragsgiver/studenter.

 

Avvik fra normalsituasjonen: Alle resultater fra arbeidet er sperret og kun tilgjengelig etter avtale med oppdragsgiver/studenter. (Vurder om det i stedet er tilstrekkelig å krysse av punktet over).